Trainingen en Opleidingen

Sinds 2000 geef ik les in het Hoger Beroepsonderwijs. Als  CRKBO geregistreerd docent, BKE- geschoold en met alle didactische kwalificaties bied ik vanaf 2021 eigen ontwikkelde opleidingen en trainingen aan op het gebied van intermenselijke communicatie en begeleiding.

Voor alle trainingen opleidingen gelden de volgende grondprincipes: present, holistisch en inclusief. De betekenis van deze begrippen is voor mij:

 • Present: Aansluitend op de ander, open, respectvol en met aandacht
 • Holistisch: Lichaam, geest en energie is een samenhangend geheel
 • Inclusief: Iedereen telt mee
 • Reflecteren staat centraal in het leerproces.

De opleidingen hebben een zelfde structuur:

 1. Start met een persoonlijke intake (formulier + gesprek indien nodig)
 2. Kennismaking en verkenning persoonlijke thema
 3. Verdieping
 4. Verdieping
 5. Verdieping
 6. Verdieping 
 7. Individueel reflectiegesprek

Kijk hieronder voor meer informatie over de verschillende aangeboden opleidingen en trainingen.


Communiceren in relatie met de ander

De coachende professional

Deze opleiding richt zich op MBO+ en HBO-professionals in het onderwijs en de zorg- en welzijnssector die zich willen ontwikkelen in het coachen van groepen en individuen op de werkplek. De opleiding bestaat uit 7 opleidingsdagen (op donderdagmiddag/avond). Het tijdspad is 6 maanden en vindt plaats in Weesp. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.

De opleiding is een ervaringsgericht traject waar de methoden, de theorie en de (persoonlijke) ervaring direct met de praktijk verbonden worden. Reflectie is een voortdurend middel dat wordt ingezet om de coachende vaardigheden en bewustwording te stimuleren.

Gedurende dit traject begeleidt de deelnemer minimaal 2 begeleidingstrajecten (één individu en één groep). Denk aan stagebegeleiding, inwerktraject collega('s), individuele coaching, groepscoaching etc. Ook leidinggevenden en HR medewerkers zijn welkom bij deze opleiding.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De universele coachingsmethodiek
 • De kunst van het vragen stellen (Socratische gesprekstechniek) en superluisteren
 • De reflectiecyclus
 • Omgaan met weerstand (werken met de onderstroom via Deep Democracy)
 • Coachen waar het pijn doet
 • Transactionele Analyse
 • Systemische opstellingen
 • Diversiteit en inclusie
 • Variatie in (creatieve) werkvormen binnen professionele begeleiding
 • De tijdsinvestering is gemiddeld 6 uur per week waaronder 2 extra onbegeleide intervisies met je opleidingsgroep.
 • Aan de opleiding gaat een motivatiebrief (onderdeel van het aanmeldingsformulier) en -gesprek vooraf
 • Het opleidingstraject wordt afgerond met een persoonlijk eindgesprek

Online masterclass

Transcultureel coachen

Transcultureel coachen i.s.m. Esma Bouchachout

Bij deze ervaringsgerichte masterclass maak je kennis met de grondbeginselen van het beschermjassenmodel van Kitlyn Tjin A Djie en krijg je handvatten om dit bij jezelf en in de praktijk als coach in te kunnen zetten. Interculturele competenties worden uitgelicht en door middel van praktische (ervaringsgerichte) oefeningen bekeken. Begrippen als kruispuntdenken, in- en uitsluitingsmechanismen, heilige huisjes en familieziel worden uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden in de praktijk van een coach. We gaan in op de kracht van familiebanden en de impact van (levens)faseovergangen.


The mind, the Body and Soul
enfolds in divinity of Spirit
- Lailah Gifty Akita

Contact

Wil je meer informatie of graag een (kennismakings) afspraak maken? Neem dan contact met mij op via het contactformulier!

Reacties over Astrid:

 • Ontwapenend, compassie, serieus, humor, veel kennis en professioneel. Enkele termen die Astrid kenmerken. Astrid heeft veel kennis van verschillende coachingstechnieken en kan daardoor op maat inchecken op jouw behoefte en wensen. Cut the crap, Astrid duikt direct de verdieping in op een liefdevolle en respectvolle wijze.

  Jurre Donkelaar (oprichter/bestuurder Mental Heroes)
 • De intervisie bijeenkomsten zijn veilig, open en eerlijk. Fijn!

  Alma Nooij (leerkracht speciaal onderwijs Aloysiusstichting)
 • Astrid nodigt je met vaste en zachte hand uit om echt naar jezelf en jouw situatie (klacht/probleem) te kijken. Vervolgens heeft ze oog voor wat je daar tegenkomt en wat er nodig is om daarmee om te gaan. Of er juist even niet mee om te gaan. Bij Astrid ervaar ik dat ik er met alles wat ik ben en voel mag zijn.

  Suzanne den Hollander (codependentie therapeut en oprichter van Psyche & Zo)
 • Ik ervaar Astrid als collega coach als professioneel, integer, out of the box, energiek en oprecht. Altijd op zoek naar wat er is en kan.

  Mayke Mulkens (coach/POHGGZ)
 • Astrid kan ontzettend goed luisteren en samenvatten. En zonder zaken voor mij in te vullen kon ze haar vinger op de “zere” plek leggen. Ik heb echt mijn grenzen leren bewaken en stellen. Astrid heeft mij met onze gesprekken enorm geholpen en voelde mij er door gesterkt.

  Petra ZV
 • Astrid is een geweldige (familie)systeemopsteller: sensitief, zorgvuldig en heel ervaren. Een van de beste die ik ken en ik kan haar van harte aanbevelen!

  Laura ten Ham (Change Facilitator)
 • Astrid heeft een warme, krachtige en positieve persoonlijkheid. De gesprekken met haar waren erg fijn en ik voelde me direct op mijn gemak. De dingen waar je tegenaan loopt in het leven zet ze helder uiteen en als ik naar huis ging had ik verschillende handvatten waar ik wat mee kon. Dank voor je luisterend oor en je hulp.

  Desiree Hoving
 • Het moment van de eerste ontmoeting met Astrid ervaarde ik een positieve energie. Dit was ook in de les het geval. Door haar positiviteit en energie, ben ik na elke les opgeladen. Ben dankbaar voor de begeleiding die ik van haar heb mogen ontvangen.

  Siham El Ayachi (jeugdbeschermer)
 • Al enkele jaren werk ik met Astrid aan projecten in internationale context. Ik waardeer haar nieuwsgierigheid, doel-en resultaatgerichtheid en vooral haar aanstekelijk vermogen om mensen in beweging te krijgen. Als trainer binnen deze projecten, baseert zij zich op haar expertise op het gebied van interculturele communicatie, weet zij een veilige omgeving te creëren en brengt zij een schat aan ervaring in met betrekking tot activerende werkvormen.

  Marjon Goossens
 • Professioneel, met volle aandacht en veel ruimte voor de ander om er helemaal te zijn als zichzelf. Zorgvuldig, altijd checken bij de ander of het klopt en of het goed gaat.

  Miranda